Wednesday, August 3, 2011

Kuopio -- kalakukkojen kaupunki

Täytyy tunnustaa, että olen viimeksi käynyt Kuopiossa joskus 1970-luvun lopulla. Koska minulla ei ole sukulaisia kalakukkojen kaupungissa, ei kaupunkiin ole ollut varsinaista asiaa -- ja niinpä Kuopio on jäänyt minulle käytännössä tuntemattomaksi suuruudeksi.

Tutustuttuani Kuopion nähtävyyksiin alustavasti on pieni Kuopion matka alkanut tuntua houkuttelevalta. Hotellinkin olen katsonut jo valmiiksi, sillä Cumuluksen hotelli Kuopiossa näyttäisi sopivan minulle mainiosti.

Pidän hyvästä ruuasta, minkä vuoksi haluan myös Kuopiossa tutustua paikalliseen gastronomiaan. Kuopio tunnetaan tietysti kalakukoista ja muikuista, mikä täytyy ehdottomasti ottaa huomioon matkasuunnitelmissa.

Siksi lyhyenkin matkan ohjelmaan on ehdottomasti sisällytettävä Muikkuravintola Sampo. Jo 80 vuotta sitten avattu ravintola on maan tunnetuin ja paras muikkuravintola -- jos sillä nyt edes on vakavasti otettuja kilpailijoita. Nykyisiin tiloihinsa ravintola muutti jo vuonna 1937.

Tuliaisiksi Kuopiosta on tietysti tuotava aito kuopiolainen kalakukko. Kuopiolaisten tuttavieni mukaan parhaita ovat Hanna Partasen kalakukot, joita toki saa ainakin ajoittain myös Helsingistä.

Kalakukoista suosikkini on ehdottomasti muikkukukko. Ahvenkukkokin menee, mutta erilaiset kasvis- ja kirjolohikukot jätän kyllä muille. Kirjolohi ei kuulu savolaiseen keittiöön, ja ajatuskin kasviskukosta tuntuu kummalliselta -- läski kuuluu kukkoon, siitä ei pääse yli eikä ympäri.

Vanhat kauppahallit ovat katoamassa monista kaupungeista. Kuopion kauppahalli on kuitenkin edelleen auki kuutena päivänä viikossa, rikä jugend-tyylisen rakennuksen purkamista ole onneksi suunniteltu enää vuosikausiin. Kauppahallit kuuluvat aina suosikkikohteisiini, olipa matkakohde Suomessa tai maailmalla. Siksi myös Kuopion kauppahallissa on ehdottomasti vierailtava!

Gastronomisten kohteiden lisäksi olen kiinnostunut kulttuurihistoriasta. Sen vuoksi ajattelin tutustua Kuopion museon kokoelmiin. Oikeastaan itse rakennuskin on kiinnostava nähtävyys, sillä museo on Ateneumin ja Turun taidemuseon jälkeen vanhin museorakennus maassamme.

Näiden kohteiden jälkeen onkin mukava rentoutua illalla hotellissa. Hyvinnukutun yön jälkeen voikin taas lähteä kohti Helsinkiä, valmiina aloittamaan maanantaiaamuna työt mukavan Savossa vietetyn viikonlopun jälkeen.

No comments:

Post a Comment